Ön itt van: Blog Urológiai vizsgálatokról általában


Urológiai vizsgálatokról általában

A betegségek pontos kivizsgálásának és hatékony kezelésének alapját a kezelőorvos és a páciens együttműködése adja. Éppen ezért elsődleges, hogy bizalommal forduljunk orvosunkhoz, panaszainkról részletesen számoljunk be, kérdéseinket (legyen szó akár intim témáról is) nyugodtan tegyük fel. Erre a magánrendelés rendezett és zavartalan környezete tökéletes lehetőséget nyújt. Bizonyos kórképek kivizsgálásához (merevedési zavar, nemzőképtelenség) sok esetben a partner személyes jelenléte is indokolt, erre előjegyzés során érdemes rákérdezni.

A pontos urológiai diagnózis felállításához az első lépés a kórtörténet és a panaszok megfelelő rögzítése, ezért a korábbi orvosi (urológiai és nem urológiai) papírjainkat hozzuk magunkkal, készítsünk listát az aktuálisan szedett gyógyszereinkről, és említsük meg az esetleges gyógyszerérzékenységünket, korábbi műtéteinket, kezelést igénylő betegségeinket. A rendelőbe lépés előtt érdemes vizeletünket tartogatni, mivel így a húgyhólyag ultrahanggal megtekinthetővé válik, valamint a vizeletürítés és a vizelet maga is vizsgálhatóvá válik. A jelenlegi panaszainkról, az azokkal kapcsolatos eddigi kezelésről szintén számoljunk be.

Az urológiai fizikális vizsgálat részei a has és a vesetájék, valamint nemi szervek megtekintése, tapintása. A páciensek által legtöbb fenntartással fogadott eljárás a végbélen keresztüli prosztata-betapintás. A vizsgálat természetesen a beteg kifejezett kérésére mellőzhető, az ettől valófélelem miatt panaszaink esetén ne hagyjuk ki az urológus meglátogatását. A prosztata tapintása hasonló a nőgyógyász által végzett hüvelyi vizsgálathoz, melynek során kellő empátiával az orvos nem okoz jelentős fájdalmat, kellemetlenséget a betegének. Ultrahanggal felszerelt rendelőmben lehetőség van a vesék, húgyhólyag, prosztata, ondóhólyagok, herék és mellékherék részletesebb vizsgálatára. Szükség esetén sor kerül még a vizelet vizsgálatára is. Ajánlott, hogy 50 év feletti férfiak vizsgálata magában foglalja a prosztata specifikus antigén (PSA) értékelését is.