Ön itt van: Gyakori kérdések

 

Cím: 4032, Debrecen, Nagyerdei krt. 98.

Az antibiotikumok széles körű elérhetősége miatt egyre nagyobb az indokolatlanul szedett gyógyszerek aránya. A helytelenül kiválasztott, nem megfelelő időtartamig szedett antibiotikumok nem csak hogy nem segítenek a páciensen, de a kórokozók ellenálló képességét javítják. Tehát senki ne kezdjen orvosi utasítás nélkül antibiotikumot szedni, és panaszmentesség esetén is alkalmazza az antibiotikumot a kezelőorvos által előírt időtartamig.

Továbbá érdemes az antibiotikumokat probiotikumokkal kiegészíteni, hogy a normál bélflóra helyreállítását biztosítsák.

A betegségek pontos kivizsgálásának és hatékony kezelésének alapját a kezelőorvos és a páciens együttműködése adja. Éppen ezért elsődleges, hogy bizalommal forduljunk orvosunkhoz, panaszainkról részletesen számoljunk be, kérdéseinket (legyen szó akár intim témáról is) nyugodtan tegyük fel. Erre a magánrendelés rendezett és zavartalan környezete tökéletes lehetőséget nyújt. Bizonyos kórképek kivizsgálásához (merevedési zavar, nemzőképtelenség) sok esetben a partner személyes jelenléte is indokolt, erre előjegyzés során érdemes rákérdezni.

A pontos urológiai diagnózis felállításához az első lépés a kórtörténet és a panaszok megfelelő rögzítése, ezért a korábbi orvosi (urológiai és nem urológiai) papírjainkat hozzuk magunkkal, készítsünk listát az aktuálisan szedett gyógyszereinkről, és említsük meg az esetleges gyógyszerérzékenységünket, korábbi műtéteinket, kezelést igénylő betegségeinket. A rendelőbe lépés előtt érdemes vizeletünket tartogatni, mivel így a húgyhólyag ultrahanggal megtekinthetővé válik, valamint a vizeletürítés és a vizelet maga is vizsgálhatóvá válik. A jelenlegi panaszainkról, az azokkal kapcsolatos eddigi kezelésről szintén számoljunk be.

Az urológiai fizikális vizsgálat részei a has és a vesetájék, valamint nemi szervek megtekintése, tapintása.  A páciensek által legtöbb fenntartással fogadott eljárás a végbélen keresztüli prosztata-betapintás. A vizsgálat természetesen a beteg kifejezett kérésére mellőzhető, az ettől valófélelem miatt panaszaink esetén ne hagyjuk ki az urológus meglátogatását. A prosztata tapintása hasonló a nőgyógyász által végzett hüvelyi vizsgálathoz, melynek során kellő empátiával az orvos nem okoz jelentős fájdalmat, kellemetlenséget a betegének. Ultrahanggal felszerelt rendelőmben lehetőség van a vesék, húgyhólyag, prosztata, ondóhólyagok, herék és mellékherék részletesebb vizsgálatára. Szükség esetén sor kerül még a vizelet vizsgálatára is. Ajánlott, hogy 50 év feletti férfiak vizsgálata magában foglalja a prosztata specifikus antigén (PSA) értékelését is.

A priapizmus „tartós, akaratlan merevedés fennállását jelenti, mely független a szexuális vágytól vagy ingertől”. Három formája ismert: magas áramlású, alacsony áramlású visszatérő. A magas áramlású priapizmus általában sérülés következtében alakul ki, lényege a hímvessző barlangos testeiben folyamatosan magas nyomással áramló artériás vér van. Az alacsony áramlású és a visszatérő forma a barlangos testek vénás elfolyásának gátlását jelenti, ami a hímvessző elhalásához vezethet. Éppen ezért sok esetben sürgősségi ellátást igényel.  Nagyon fontos a korai felismerés, mivel az időben megkezdett kezelés a tüneteket maradéktalanul megszünteti. Mivel a betegség nem gyakori, kiemelten fontos, hogy a terápiában jártas szakemberhez forduljunk. A késve, vagy nem megfelelően alkalmazott kezelés a merevedés teljes elvesztéséhez vezethet.

A hímvessző egy gyulladásos reakción alapuló ritka betegsége a Peyronie betegség. A hímvessző merevedését létrehozó barlangos testek erős, kötőszövetes burkának (tunica albuginea) elváltozásáról van szó. A folyamatot elindító gyulladás vagy sérülés nem is feltétlenül okoz tüneteket a beteg számára.  A tubica albugineaban található rugalmas rostok száma jelentősen csökken, helyüket fibrin és kollagén veszi át, melyek környezetében mész rakódik le. Ily módon alakulnak ki a betegséget jellemző a porckemény plakkok, melyek a hímvessző alakját torzítják, ami elsősorban merev állapotban jelentkezik görbület formájában. A „meghajlott” pénisz fájdalmat okoz a betegnek, valamint a közösülést is ellehetetlenítheti.

A pontos kialakulási mechanizmus nem teljesen ismert, a krónikus prosztatagyulladás, az „akrobatikus” szexuális aktivitás, a húgycső körüli apró mirigyek elváltozási hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. A tenyér inainak heges zsugorodása (Dupuytren kontraktúra) és az induratio penis plastica kapcsoltan is megjelenhet.

A betegség két fázisa elkülönítendő – a kezelés szempontjából is. A tünetek megjelenése után az akut gyulladási reakció általában 6 hónapig húzódik. Ez idő alatt a tünetek változó erősségben jelentkeznek. Ebben a fázisban műtéti megoldás nem javasolt, mivel a folyamat végleges kiterjedése még nem ismert. A hegesedési fázisban a gyulladásos jelek nem dominálnak, a heg kialakulásával a görbület és a kialakuló tapintható plakk lassan elnyeri a végső formáját és méretét.

Mivel a betegség ritkább ezért a rendelkezése álló orvosi tapasztalat is szűkösebb, szemben például a prosztatabetegségekkel, azonban a különböző kezelési adatok ajánlására már elfogadható mennyiségű nemzetközi közlemény áll rendelkezésre. Konzervatív (nem műtéti) kezelés a betegség első fázisában alkalmazandó, illetve ha a páciens nem alkalmas vagy nem vállalja a műtétet.

A gyógyszeres (konzervatív) kezelési módok közül az alábbiak rendelkeznek bizonyított hatással:

  • kálium para-aminobenzoát (Potaba): csökkenti a plakk méretét, a hímvessző fájdalmát és görbületét,
  • az elváltozásba injektált verapamil (Ca csatorna blokkoló) vagy felszínesen alkalmazott 15%-os verapamil gél a plakk kiterjedését és a hímvessző görbületét mérsékli,
  • gyógyszeres iontoforézis (verapamil, dexamethason) csökkentheti a plakk méretét, a hímvessző fájdalmát és görbületét,
  • külső lökéshullámos (ESWL) kezelés a fájdalom mérséklésében játszhat szerepet,
  • vákuumeszköz a hímvessző hosszcsökkenésén és torzulásán javíthat.

Műtét csak legalább 3 hónapos stabil (nem romló) tüneti állapotot követően érdemes végezni. A hímvessző görbületén a barlangos test ellenoldali tunica albugineájának rövidítésével, vagy az érintett oldal toldásával lehet javítani. Költséges, de eredményes megoldás lehet a pénisz protézis beültetése.

A 21. században az emberek szexuális életében és szokásaiban nagymértékű átalakulás figyelhető meg, és ez a folyamat jelenleg is tart. Ez több okra vezethető vissza.

Napjainkban, a médiában napi szinten jelennek meg szexuális témára utaló reklámok, hirdetések, műsorok. Külön említést érdemel az interneten széles körben széles körben megtalálható anyagok, pornográf tartalmak, melyek mindenki számára egyszerűen hozzáférhetőek. Ennek legnagyobb hatása a könnyen befolyásolható, éretlen fiatalabb korosztályra van, de a média véleményformáló ereje az idősebb korosztályban is komoly hatással bír. Az emberek szexuális gondolkodásmódja az elmúlt években szabadabbá, nyitottabbá, újdonságokra fogékonyabbá vált. Ez megnyilvánul a szexuális partnerek gyakori váltogatásában, több szexuális kapcsolat egyidejű fenntartása, szexuális szélsőségek elterjedésében (szado-mazo szex, swinger klubok), a nemi identitás újraértékelésében (biszexuálitás számának növekedése).

Ezen folyamatok egyrészt eredményezték az STD megbetegedések (szifilisz, gonorrhea, HIV) emelkedő tendenciáját az elmúlt években, mely mutatja a szexuális szokások változásának nemcsak népegészségügyi, de orvosi jelentőségét is.

Továbbá a partnerkapcsolatok típusában, időtartamában is jelentős változás állt be. Mindezek együttesen vezetnek a szexuális zavarok (többek között korai magömlés, merevedési zavar) egyre növekvő gyakoriságához, és ezek által van egyre növekvő igény ilyen irányú andrológiai kivizsgálása, kezelésre.

A vasectomia hatályos törvényi szabályozása:

A művi meddővé tétel családtervezési célból 40. életévét betöltött vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező személynél végezhető el. 

A művi meddővé tétel elvégzése iránti kérelem benyújtásakor az egészségügyi szolgáltató tájékoztatja továbbá a kérelmezőt arról, hogy amennyiben a kérelmező a művi meddővé tételre irányuló beavatkozás igénybevételére vonatkozó szándékát fenntartja, a tájékoztatást követő hat hónap elteltével az egészségügyi szolgáltatónál történő ismételt megjelenése szükséges. Ha a kérelmező e tájékoztatást követő hat hónap elteltével az egészségügyi szolgáltatónál megjelenik és nyilatkozik arról, hogy a művi meddővé tétel elvégzése iránti kérelmét fenntartja, a beavatkozás elvégzésére az ettől az időponttól számított hat hónap elteltével kerülhet sor.

Tehát a páciens benyújtja a kérelmet, 6 hónap után megerősíti, és a beavatkozás 6 hónap múlva végezhető el.

A műtét helyi érzéstelenítésben, ambuláns módon elvégezhető.

Akkor tekinthető sikeresnek az operáció, ha 3, illetve bizonyos esetekben 7 hónappal a beavatkozás után az ondóban hímivarsejt nem található.

Amennyiben a páciens mégis gyermeket szeretne, mikrosebészeti módszerrel lehet az ondóvezetékeket újra egyesíteni.